Menu

Bathampton Primary School

Together on a Learning Adventure

Grounds and Facilities

Our School

Bathampton Primary School was established on its present site in 1896 and has been described as a ‘hidden gem’. From the outside people see a Victorian village school in an idyllic setting by the canal. Once inside you can see it is a modern school with excellent facilities. Visitors are often surprised by the light and airy classrooms and the sense of space.

Although we are a village school we like to think big. We make good use of technology to enhance teaching and learning, including interactive whiteboards, visualisers and ipads. We have well equipped classrooms, a Learning Zone for small group work, and a Discovery Room with computers, books and artefacts designed to inspire children to learn about the wider world.

In 2021 we opened our brand new library, which is an inspiring space to encourage a love of reading. All of the teaching staff create opportunities for arts and craft activities and we even have our own kiln.

Outside spaces

The school’s wonderful grounds give the children generous space to play and the freedom to explore the seasons and nature. All year round the children use the large playing field, playground and wooded area for play, sport and learning adventures. We have an outdoor learning hut and a pond which help focus learning about birds, insects and other local wildlife.

Our outside spaces are exceptional and the natural areas for playtime fun and forest school are complemented by equipment to promote imaginative play, including a tepee, a pirate ship and and two wooden assault courses, one of which was installed in 2021 following successful Friends fundraising.

Forest school sessions at Bathampton Primary create prime learning opportunities in the school’s amazing fields and woods. Class groups from Reception onwards have specific forest school sessions led by a qualified and experienced forest school leader.

Award-winning Reception classroom

The school continues to grow and develop. Our most recent addition was an additional classroom for Reception children, with an inspiring and child-friendly design which was a Silver Winner in the 2012 UK Green Apple Environment Awards. The classroom has a glass wall with bi-fold doors, looking out over the school fields and woods. In good weather the doors can be opened to enable free-flow play and outdoor learning opportunities.

Top